Prikkelverwerkingsproblemen

Prikkelverwerkingsproblemen

De prikkelverwerking wordt ook wel zintuiglijke prikkelverwerking of sensorische informatieverwerking (SI) genoemd. Prikkelverwerking is iets wat iedereen altijd en overal doet, het is de samenwerking tussen zintuigen en hersenen. Informatie vanuit ons lichaam en de omgeving wordt opgenomen, verwerkt en vervolgens wordt daarop gereageerd met een gepaste reactie. Door prikkels te registreren en te verwerken zijn we in contact met de omgeving, met elkaar en met onszelf. Hier weet je zelf maar weinig over en merken we ook weinig van. Je bent altijd bezig met zintuiglijke prikkelverwerking buiten en binnen het lichaam.

Prikkels komen binnen via onze ogen (kleuren), oren (geluid), mond, neus (geuren), huid, spieren/gewrichten en evenwichtsorgaan en die worden doorgegeven aan de hersenen. Hersenen verwerken die prikkels en beoordelen of en welke reactie er nodig is op de prikkels.

Om niet overspoeld te worden met prikkels moet het lichaam in staat zijn te wennen aan veelvoorkomende prikkels en deze kunnen negeren. Het lichaam verwerkt enorm veel zintuiglijke prikkels gedurende de dag, maar niet alle prikkels neem je bewust waar. Prikkels die zichzelf blijven herhalen (zoals het geluid van een tikkende klok) krijg je bijvoorbeeld niet bewust mee en hebben geen functie (hoort het tikken niet meer).

Problemen in de sensorische informatieverwerking kunnen gevolgen hebben voor de uitvoering van verschillende activiteiten thuis en/of op school. In de afbeelding hieronder zie je diverse voorbeelden die te maken kunnen hebben met een afwijkende zintuiglijke prikkelverwerking.

De Sensorische Informatieverwerking is een ingewikkeld iets. Heb je een lage prikkeldrempel dan ben je op één (of meerdere) van de zintuigen extra ‘gevoelig’. Je gaat prikkels vermijden of je raakt geïrriteerd (kinderen vechten of vluchten vaak!). Heb je een daarentegen een hoge prikkeldrempel op één (of meerdere) van de zintuigen dan vraagt het zenuwstelsel juist om zintuiglijke prikkels. Je gaat prikkels zoeken (overal aanzitten, wiebelen etc). Mag je geen prikkels zoeken of doe je dit om wat voor reden niet, dan wordt je dromerig. Dit beperkt de alertheid en concentratie. Kortom……de Sensorische Informatieverwerking is een puzzel. Wij helpen bij het oplossen van deze puzzel.

Bij Kinderpraktijk Madelief zijn wij gespecialiseerd in de behandeling van Sensorische Informatieverwerkingsproblemen (ook bij de 0-2 jarigen!). Wilt u meer informatie over SI, kijk dan eens op: http://www.7zintuigen.nl/ of http://www.nssi.nl/ of www.sensomotorische-integratie.nl 

Goed om te weten! Bij Kinderpraktijk Madelief zijn bijna alle Kinderfysiotherapeuten SI geschoold. Wij hebben onze scholingen gevolgd bij Anders Kijken naar Kinderen. Dit opleidingsinstituut geeft erkende wetenschappelijke scholingen. Binnen de SI beschikken wij binnen ons team over de specialisatie ‘SI problematiek bij 0-2 jarigen’ en ‘SI problematiek bij kinderen met Autisme’.

Buro de Beweging heeft ons enorm geholpen om te kijken waarin Annemarie vastliep, zowel bij haar fysieke- als cognitieve karaktereigenschappen. Dit hebben Anne en Bianca gedaan door heel precies te kijken waar ze vastliep, en vervolgens spelenderwijs met haar aan het werk te gaan. Elke week kwam ze thuis met een nieuwe opdracht die goed aansloot bij haar nieuwsgierigheid. Annemarie voelde zich erg op haar gemak bij Anne en Bianca, ze kreeg de ruimte om zichzelf te zijn en werd op een prettige manier bijgestuurd als dat nodig was. Annemarie haar prikkelgevoeligheid is verminderd en tevens hebben wij inzicht gekregen welke didactische benadering zij nodig heeft. Wij kunnen weer vooruit. Veel dank aan Buro de Beweging!
Onze zoon had vanaf groep 3 grote problemen met rekenen. Na twee troosteloze schooljaren zijn we in contact gekomen met Anne en Bianca. Hij is onderzocht, er is een behandelplan opgesteld en vol goede moed gingen ze aan de slag. Na anderhalf jaar begeleiding is hij 'losgelaten'. Met genoeg kennis, kunde en zelfvertrouwen om op eigen kracht verder te gaan. Anne, Bianca en hun collega's zijn niet alleen goed in wat ze doen. Ze houden van hun vak en vooral van de kinderen waar ze mee werken. Dat maakt dat ze zeer goede resultaten boeken.

Onze bedrijven

Duis eu elementum massa, et viverra dui.

Onderwijs en Ambulante Jeugdhulp

Nam laoreet imperdiet turpis auctor ultrices. Sed eget lobortis felis. Aenean euismod vehicula tellus a faucibus. Maecenas dapi

Bekijken

Kinderfysiotherapie

Nam laoreet imperdiet turpis auctor ultrices. Sed eget lobortis felis. Aenean euismod vehicula tellus a faucibus. Maecenas dapi

Bekijken