Prikkelverwerking

Ouderavond:
Op dinsdag avond 19-09-23 is er een ouderavond over de prikkelverwerking. Deze avond wordt gehouden op de praktijk in Alkmaar op Scheldestraat 20. De avond is bedoeld voor ouders / verzorgers of opa’s en oma’s, die een (klein) kind hebben met SI problemen. U kunt zich aanmelden via info@burodebeweging.nl. Geef even door met hoeveel personen u komt. Als uw kind (nog) niet onder behandeling is bij Buro de Beweging vragen wij u €7,50 per persoon contant te betalen.
 
Tijdens de ouderavond wordt er informatie gegeven over de quadranten, waar (groot)ouders prikkelverwerkingsproblemen aan kunnen herkennen en hoe ze ermee om kunnen gaan. Tevens kunnen ouders elkaar ontmoeten en samen praten over hoe zij thuis omgaan met de praktische problemen waar zij tegenaan lopen. 

Inloop: 19:15-19:30uur
Start: 19:30uur
Afronding avond: 21:00uur

“De Sensorische Informatieverwerking is een puzzel”

De prikkelverwerking wordt ook wel zintuiglijke prikkelverwerking of sensorische informatieverwerking (SI) genoemd. 

Prikkelverwerking is iets wat iedereen altijd en overal doet, het is de samenwerking tussen zintuigen en hersenen. Informatie vanuit het lichaam en de omgeving wordt opgenomen, verwerkt en vervolgens wordt daarop gereageerd met een gepaste actie. Door prikkels te registreren en te verwerken ontstaat contact met de omgeving, met ander en met wat er gebeurt in het eigen lichaam. De verwerking van prikkels is contant gaande in een proces binnen en buiten het lichaam. 

Prikkels komen binnen via ogen (kleuren), oren (geluid), mond, neus (geuren), huid, spieren/gewrichten en evenwichtsorgaan en die worden doorgegeven aan de hersenen. Hersenen verwerken die prikkels en beoordelen of en welke reactie er nodig is op de prikkels.

Om niet overspoeld te worden met prikkels moet het lichaam in staat zijn te wennen aan veelvoorkomende prikkels en deze kunnen negeren. Het lichaam verwerkt enorm veel zintuiglijke prikkels gedurende de dag, maar niet alle prikkels worden bewust waargenomen. 

Problemen in de sensorische informatieverwerking kunnen gevolgen hebben voor de uitvoering van verschillende activiteiten thuis en/of op school. In onderstaande afbeelding vindt u diverse voorbeelden die te maken kunnen hebben met een afwijkende zintuiglijke prikkelverwerking.

Bij Buro de Beweging werken Kinderfysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in:
-Prikkelverwerkingsproblemen in het algemeen
-Prikkelverwerkingsproblemen bij 0-2 jarigen
-Prikkelverwerkingsproblemen bij kinderen met een verstandelijke beperking
-Prikkelverwerkingsproblemen en Autisme
-Prikkelverwerkingsproblemen en Slapen

Via observaties, vragenlijsten en onderzoek wordt de prikkelverwerking van uw kind nauwkeurig in kaart gebracht. Het prikkelverwerkingsprofiel van kinderen verandert naarmate kinderen ouder worden. Via behandeling is het prikkelverwerkingsprofiel niet te veranderen. Wel kan een kind geleerd worden beter met zijn of haar prikkelverwerkingsproblemen om te gaan. Door gerichte coaching en advies richting de leerkracht en ouders kunnen kinderen geholpen worden om minder last te hebben bij hun prikkelverwerkingsproblemen.

Meer over slapen

Hoogbegaafdheid

Om succesvol intelligent te kunnen zijn, is het belangrijk dat een kind in zijn ontwikkeling voldoende uitdaging ervaart om zijn vaardigheden te kunnen trainen. Het trainen van vaardigheden gaat samen met het opdoen van frustratietolerantie, doorzettingsvermogen en uitdagingen durven aangaan.

Prikkelverwerking

Prikkelverwerking is iets wat iedereen altijd en overal doet; het is de samenwerking tussen zintuigen en hersenen. Informatie vanuit het lichaam en de omgeving wordt opgenomen, verwerkt en vervolgens wordt daarop gereageerd met een gepaste actie.

Beweging

Kinderfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd op het gebied van motoriek van kinderen van 0 t/m 18 jaar. Bij de kinderfysiotherapeuten van Buro de Beweging kunt u terecht voor kinderfysiotherapie van hoge kwaliteit met een no-nonsense aanpak.

Gedrag/leren

In het kort kan gezegd worden dat gedrag het zichtbare deel is van de persoonlijkheid. In het gedrag kun je zien hoe iemand reageert op de omgeving. Gedrag is dus uiting van jezelf en communicatie met anderen. Kinderen ontwikkelen hun gedrag in interactie met hun omgeving.

ZORG
VOOR UW
KIND

Bekijk wat wij voor u of
uw kind kunnen betekenen

Wilt u direct aanmelden? Vul dan het aanmeldformulier in. 
Ons secretariaat is bereikbaar op alle werkdagen behalve vrijdag tussen 9-12 uur en tussen 13-15 uur.
Telefoonnummer: 072 – 531 82 80
App: 06 – 38 038 317
Mail: info@burodebeweging.nl 

Block Title

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, wh

Beweging

Pellentesque egestas dignissim quam vel pretium. Fusce elementum suspendum.

Beweging

Pellentesque egestas dignissim quam vel pretium. Fusce elementum suspendum.

Beweging

Pellentesque egestas dignissim quam vel pretium. Fusce elementum suspendum.

Beweging

Pellentesque egestas dignissim quam vel pretium. Fusce elementum suspendum.