
Sociaal emotionele ontwikkeling
De sociaal-emotionele ontwikkeling is de ontwikkeling van een eigen persoonlijkheid, overeenkomstig met verwachtingen en gedragingen uit de sociale omgeving. Bij de sociaal-emotionele ontwikkeling hoort onder andere het ontwikkelen van emoties, het zelfbeeld en het temperament van het kind.
De sociale ontwikkeling omvat het krijgen van begrip voor andere mensen en het ontwikkelen van positief gedrag en vaardigheden ten opzichte van anderen. Het kind kent de omgangsregels tussen mensen. De emotionele ontwikkeling wil zeggen dat het kind leert om de gevoelens van zichzelf en anderen te begrijpen en om daar goed mee om te gaan.
Mensen ontwikkelen zich sterk op sociaal emotioneel gebied van hun 1e tot hun 20e levensjaar. Tijdens de schooltijd ontwikkelen kinderen zich dus tot een sociaal wezen, dat op een fijne manier met zichzelf en anderen om kan gaan.
Sommige kinderen ondervinden problemen in hun sociale en emotionele ontwikkeling. Signalen hiervan zijn weinig zelfvertrouwen hebben, een negatief zelfbeeld, faalangst, sociaal angstig, lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn, stil, teruggetrokken en somber zijn, gepest worden of overgevoelig zijn. Ook wanneer er heftige gebeurtenissen hebben plaatsgevonden kan dat nadelige gevolgen hebben voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling kunnen de algehele ontwikkeling van een kind ernstig belemmeren.
Wij kijken samen met de ouders en het kind naar de aard van de problemen en de hulpvraag die het kind of de ouders hebben op dit gebied. Wij bieden zowel individuele programma’s als groepstraining.