Cognitieve en executieve functies

Cognitieve en executieve functies

De cognitieve functies vormen de bouwstenen van het denken. Hoe neem je de opdracht waar (auditief, visueel en tactiel) en hoe verwerk je deze informatie nauwkeurig tot een passende oplossing voor de vraagstelling. Hiervoor zijn meerdere vaardigheden nodig. Denk aan oriëntatie in tijd en ruimte, samenvoegen van informatie, sorteren van informatie, plannen en ga zo maar door. Uit onderzoek is gebleken dat 50% van de fouten op school voortkomen uit een probleem in de onderste bouwstenen: waarnemen en nauwkeurig zijn. Buro de Beweging kan onderzoeken hoe de bouwstenen zijn ontwikkeld en vanuit een plan van aanpak de bouwstenen versterken waardoor het succesvol afronden van taken toeneemt.

De executieve functies zijn aansturende en controlerende functies voor je hele doen en laten. Zij komen bovenop de cognitieve functies. Ze beïnvloeden je gedrag en je leren. Die aansturing gebeurt grotendeels onbewust. Je gebruikt deze executieve functies vooral in nieuwe situaties en minder in situaties die je vaak meemaakt.

De executieve functies worden in een aantal groepen verdeeld. De basisindeling is:

  • werkgeheugen: het regelen van de informatiestromen in het brein
  • inhibitie: het vermogen om je gedrag af te remmen
  • taakinitiatie: starten van een taak, volhouden van een taak en controleren van een taak

Daarnaast wordt ook wel emotieregulatie en flexibiliteit onder de executieve functies gerekend.

Problemen in de cognitieve en executieve functies kunnen een grote impact hebben op het algeheel functioneren van een kind. Vaak hangt de ontwikkeling samen met problemen in het leren of gedragsproblematiek. Daarom doen wij onderzoek naar de executieve functies en cognitieve functies en bieden een hulpprogramma om de functies te verbeteren.

Heeft uw kind problemen in de executieve of cognitieve functies dan kunt u uw kind aanmelden via het aanmeldformulier.

Buro de Beweging heeft ons enorm geholpen om te kijken waarin Annemarie vastliep, zowel bij haar fysieke- als cognitieve karaktereigenschappen. Dit hebben Anne en Bianca gedaan door heel precies te kijken waar ze vastliep, en vervolgens spelenderwijs met haar aan het werk te gaan. Elke week kwam ze thuis met een nieuwe opdracht die goed aansloot bij haar nieuwsgierigheid. Annemarie voelde zich erg op haar gemak bij Anne en Bianca, ze kreeg de ruimte om zichzelf te zijn en werd op een prettige manier bijgestuurd als dat nodig was. Annemarie haar prikkelgevoeligheid is verminderd en tevens hebben wij inzicht gekregen welke didactische benadering zij nodig heeft. Wij kunnen weer vooruit. Veel dank aan Buro de Beweging!
Onze zoon had vanaf groep 3 grote problemen met rekenen. Na twee troosteloze schooljaren zijn we in contact gekomen met Anne en Bianca. Hij is onderzocht, er is een behandelplan opgesteld en vol goede moed gingen ze aan de slag. Na anderhalf jaar begeleiding is hij 'losgelaten'. Met genoeg kennis, kunde en zelfvertrouwen om op eigen kracht verder te gaan. Anne, Bianca en hun collega's zijn niet alleen goed in wat ze doen. Ze houden van hun vak en vooral van de kinderen waar ze mee werken. Dat maakt dat ze zeer goede resultaten boeken.

Onze bedrijven

Duis eu elementum massa, et viverra dui.

Onderwijs en Ambulante Jeugdhulp

Nam laoreet imperdiet turpis auctor ultrices. Sed eget lobortis felis. Aenean euismod vehicula tellus a faucibus. Maecenas dapi

Bekijken

Kinderfysiotherapie

Nam laoreet imperdiet turpis auctor ultrices. Sed eget lobortis felis. Aenean euismod vehicula tellus a faucibus. Maecenas dapi

Bekijken