
Cognitieve en executieve functies
De cognitieve functies vormen de bouwstenen van het denken. Hoe neem je de opdracht waar (auditief, visueel en tactiel) en hoe verwerk je deze informatie nauwkeurig tot een passende oplossing voor de vraagstelling. Hiervoor zijn meerdere vaardigheden nodig. Denk aan oriëntatie in tijd en ruimte, samenvoegen van informatie, sorteren van informatie, plannen en ga zo maar door. Uit onderzoek is gebleken dat 50% van de fouten op school voortkomen uit een probleem in de onderste bouwstenen: waarnemen en nauwkeurig zijn. Buro de Beweging kan onderzoeken hoe de bouwstenen zijn ontwikkeld en vanuit een plan van aanpak de bouwstenen versterken waardoor het succesvol afronden van taken toeneemt.
De executieve functies zijn aansturende en controlerende functies voor je hele doen en laten. Zij komen bovenop de cognitieve functies. Ze beïnvloeden je gedrag en je leren. Die aansturing gebeurt grotendeels onbewust. Je gebruikt deze executieve functies vooral in nieuwe situaties en minder in situaties die je vaak meemaakt.
De executieve functies worden in een aantal groepen verdeeld. De basisindeling is:
- werkgeheugen: het regelen van de informatiestromen in het brein
- inhibitie: het vermogen om je gedrag af te remmen
- taakinitiatie: starten van een taak, volhouden van een taak en controleren van een taak
Daarnaast wordt ook wel emotieregulatie en flexibiliteit onder de executieve functies gerekend.
Problemen in de cognitieve en executieve functies kunnen een grote impact hebben op het algeheel functioneren van een kind. Vaak hangt de ontwikkeling samen met problemen in het leren of gedragsproblematiek. Daarom doen wij onderzoek naar de executieve functies en cognitieve functies en bieden een hulpprogramma om de functies te verbeteren.
Heeft uw kind problemen in de executieve of cognitieve functies dan kunt u uw kind aanmelden via het aanmeldformulier.